Tickets

Japanse wereldtoppers aanwezig bij Challenge Cup in Tilburg

26 januari 2024

Van 22 t/m 25 februari 2024 is het IJssportcentrum in Tilburg voor de derde keer de plek waar kunstschaatsers van wereldniveau samenkomen tijdens de KNSB Challenge Cup. Het evenement is het belangrijkste kunstschaatstoernooi van Nederland en wordt gecombineerd met het NK Kunstschaatsen. Tweevoudig wereldkampioene Kaori Sakamoto, die ook brons won op de Olympische Spelen van Beijing in 2022, zal in actie te zien zijn. Maar ook de wereldkampioenen paarrijden, Riku Miura en Ryuichi Kihara, zullen aantreden op het ijs. Dankzij financiële steun van de gemeente Tilburg is de toegang gratis.

De Japanse delegatie bestaat verder uit Yuna Aoki bij de vrouwen en bij de mannen Kazuki Tomono (meervoudig medaillewinnaar Grand Prix) en Tatsuya Tsuboi (bronzen medaillewinnaar bij het WK Junioren in 2022). De Japanse nationaal kampioenen paarrijden van 2023, Yuna Nagaoka en Sumitada Moriguchi, maken het lijstje topschaatsers compleet.

Zodra ook alle andere inschrijvingen geregistreerd zijn, wordt het complete deelnemersveld bekend gemaakt. De Challenge Cup is het laatste moment voor schaatsers om zich te kwalificeren voor het WK Kunstschaatsen, dat van 18 tot 24 maart in Montréal wordt gehouden.

IJssportcentrum Tilburg
De Challenge Cup/NK Kunstschaatsen vindt voor het derde achtereenvolgende jaar in Tilburg plaats. Bij de organisatie werkt de KNSB nauw samen met de gemeente Tilburg en de lokale kunstschaatsvereniging TKV. De locatie is toegankelijk voor mensen met een beperking. Op de begane grond zijn speciale rolstoelplaatsen ingericht, die met behulp van ondersteunende vrijwilligers bereikbaar zijn.

“In 2022 en 2023 mochten wij de kunstschaatsers en hun fans verwelkomen in Tilburg en dat blijven we graag doen”, zegt Maarten van Asten, wethouder Sport van de gemeente Tilburg. “Kunstschaatsen wordt steeds populairder, ook in onze regio. Via de Challenge Cup en NK Kunstschaatsen helpen wij de sport graag nog verder vooruit. We hopen dat er weer vele toeschouwers naar IJssportcentrum Tilburg komen om – gratis! – te genieten van prachtige topsport.”

“Tilburg voelt inmiddels als een warm bad. We zijn heel blij dat we hier voor het derde jaar op rij te gast zijn”, zegt Niki Wories, disciplinemanager kunstschaatsen van de KNSB. “De Challenge Cup is voor alle gekwalificeerde Nederlandse schaatsers een unieke kans om zich te meten met buitenlandse concurrenten.”

Voor de sportliefhebbers die niet in staat zijn om naar Tilburg te komen, is er een (betaalde) livestream op schaatsen.nl/live

Schaatsen
9 sportaanbieders in Tilburg