Tickets

Jeugd van High Five is fanatiek buiten aan het basketballen

01 april 2021

Deze maand staat High Five, een basketbalvereniging in de gemeente Tilburg, in de schijnwerpers. De afgelopen tijd zijn de leden van de club fanatiek buiten aan het sporten, wellicht heb je hen de afgelopen periode al wel eens gezien op één van de basketbal courts in Tilburg? We spraken de voorzitter Joep van der Boom over deze actieve en snel groeiende vereniging.

De cultuur van High Five

High Five is een actieve vereniging die normaal gesproken binnen in de zaal de sport basketbal beoefend. De vereniging heeft ongeveer 250 leden, onder wie ruim 200 jeugdleden. De groeiende populariteit van basketball in Nederland in combinatie met een actief jeugdbeleid met veel betrokken vrijwilligers, zorgt ervoor dat de club snel groeit en momenteel tot de grootste clubs van Zuid Nederland behoort. De club heeft zowel een topsport talentonwikkeling programma als breedtesport teams binnen de gelederen.

Joep is bij de vereniging betrokken geraakt toen zijn zoon lid werd van High Five. Met veel plezier mag hij zich nu voorzitter van de club noemen. Joep omschrijft High Five als een vereniging met een fijne cultuur: “Een veilige omgeving voor leden en ouders waar een thuisgevoel wordt gerealiseerd, iedereen met veel plezier kan sporten en betrokken bij is. Wij streven daarbij naar inclusiviteit. Dat betekent dat iedereen welkom is. Voor elk niveau bieden we trainingen aan en daarnaast is er een rolstoelbasketbalteam binnen High Five.”

Joep vervolgt: “We willen in Tilburg basketbal aanbieden dat voor ieder lid passend is, op basis van wat de speler (en ouder) wil. Voor het ene kind is dat 5 of 6 keer per week trainen, combineren met school en het hoogste nastreven. Voor het andere kind is dat reguliere trainingen en in het weekend een wedstrijd spelen en deelnemen aan extra vakantie activiteiten.” Ongeacht de ambities willen zij iedereen de normen en waarden van een teamsport meegeven, waar ze de rest van hun leven plezier van houden. Voor High Five is dat: discipline, leren hard te werken voor je doelen, teamspirit maar vooral veel plezier hebben in hetgeen je doet op het veld.

De leden (en ouders) voelen zich erg betrokken bij de club en komen vaak met leuke activiteiten om samen te doen. “ Dat is erg leuk om te zien, zeker in deze periode waarin (binnen) trainen en de competitie door de lockdown al een aantal maanden volledig stil is komen te liggen. Zo kwam een lid met het idee om een Kahoot quiz te houden in plaats van een nieuwjaarsborrel. Alle leden waren erg positief over dit initiatief en hebben met plezier aan de quiz meegedaan.” Ook vanuit het bestuur wordt actief gezocht naar manieren om leden in deze moeilijke tijd betrokken te houden. Zo hebben zij alle leden en vrijwilligers een kaart gestuurd om ze een hart onder de riem te steken en hen te laten weten dat, hoewel zij elkaar nu allemaal even niet zien, zij zeker wel aan hen denken.

Actieve jeugd en technisch kader

Inmiddels zitten we alweer een jaar thuis door de maatregelen om het coronavirus tegen te gaan. Ook High Five mocht al snel niet meer binnen sporten. Stil zitten was geen optie, aldus de trainers en leden. En dus zochten trainers en teams de buitenvelden op, om zo toch samen hun favoriete sport te kunnen beoefenen. Het bestuur hoefde alleen coördinerend ondersteuning te bieden.

Joep geeft aan dat deze betrokkenheid van leden, ouders en vrijwilligers de sociale cultuur binnen de vereniging onderschrijft. Door met elkaar de schouders eronder te zetten wordt zo noodgedwongen het beste gehaald uit deze lockdown periode. Want zeker tijdens deze 2e lockdown kan het weer een belangrijke spelbreker zijn.
Daarnaast zijn de velden openbaar, wat ervoor kan zorgen dat het veld gedeeld moet worden en zelfs met zoveel mooie velden in Tilburg is het qua capaciteit wel passen en meten, waardoor teams niet zoveel kunnen trainen als ze binnen zouden doen. Voordelen zijn er natuurlijk ook. Zo is de club goed zichtbaar in de stad en dat draagt zeker bij aan een positief imago van de club en sport. Ook zijn er plannen om juist buiten de normale zaalperiode extra trainingen buiten te organiseren.

Toekomst

Joep ziet de toekomst van High Five erg positief in. “High Five is een groeiende vereniging met veel betrokken leden. Dat sluit ook aan bij de ambitie die we nastreven: tot de grootste basketballverenigingen van het land gaan behoren, waar breedtesport en topsport hand in hand in elkaar op gaan.”
Voor nu zal er echter vooral buiten worden gebasketbald op de centercourts in de stad. Als het aan Joep ligt zelfs de hele zomer door. “Maar hopelijk dan wel naast de binnentrainingen. Want de leden kunnen niet wachten om weer normaal te kunnen trainen.”

Zie je de High Five spelers op een centercourt en wil je een keer een training meedoen? Stuur dan een e-mail naar secretaris@highfivetilburg.nl. Je krijgt dan zo spoedig mogelijk een reactie wanneer een team in jouw leeftijd training heeft. Ook zeker een aanrader is om de club op Instagram of Facebook te volgen, want ook daar is High Five erg actief met leuke berichten en foto’s.

Wil je meer informatie over High Five of heb jij ook een mooi verhaal met jouw sportvereniging? Mail dan naar verenigingsondersteuning@tilburg.nl