Tickets

NDC Tilburgse Wandelchallenge

In Tilburg wordt veel gewandeld. Zo ook onder de noemer: NDC Tilburgse Wandelchallenge. Elk jaar organiseert de Bas van de Goor Foundation de Nationale Diabetes Challenge. De Tilburgse Wandelchallenge is daar onderdeel van. Het doel is om mensen met diabetes of een verhoogd risico op diabetes in beweging te brengen en samen te werken aan hun gezondheid. In Tilburg zijn verschillende wandelgroepen actief. Iedereen is welkom om mee te doen.

Wat is de NDC?

De Nationale Diabetes Challenge (NDC), is een landelijk programma van de Bas van de Goor Foundation. Deelnemers wandelen samen met een expert één keer per week in de eigen buurt om op een veilige en gezellige manier te ervaren wat het effect is van bewegen op hun gezondheid en/of diabetes. Je begint met korte wandelingen en bouwt het langzaam op naar langere wandelingen. In totaal wandel je 20 weken achter elkaar. Tijdens deze weken krijg je ook informatie over gezond eten en gezond leven. Daarmee kun je naast het wandelen nog meer aan je gezondheid  werken. Resultaat: je voelt je fitter. En hopelijk wandel je daarna lekker verder en wandel je meer.

Onderzoek laat zien dat de deelnemers zich na de NDC fitter en energieker voelen, in gewicht afvallen en minder medicatie nodig hebben. Bovendien ervaren zij dat samen bewegen en aan de slag gaan met je gezondheid leuk en belangrijk is. Dat motiveert uiteindelijk om ook in beweging te blijven!

Hoe doe je mee?

Wil je graag meewandelen? Kijk dan hier voor de verschillende wandelgroepen in gemeente Tilburg. Kijk voor meer informatie op www.wandelenmetdiabetes.nl/tilburg en meld je aan!

Klik hier om een indruk te krijgen van de vorige editie. 
 

Wandelen in de wijk

Wil je liever alleen op pad, of met iemand die je kent? Dat kan ook. Er zijn in Tilburg veel verschillende wandelroutes die je kunt uitproberen, op een moment dat het jou uitkomt! Hieronder enkele tips:

 • Ga erop uit met een wandelroute uit de wandelapp ‘Wandelen in de Wijk’ in Tilburg 
  De app heeft verschillende routes op afstand (van 1 tot 7 km) en op thema om de perfecte wandeling in de gemeente Tilburg te vinden. Thema’s binnen de app zijn: Wijkroutes, Natuurroutes en specials zoals de Kuierroute (rollatorproof). De app is gratis te downloaden via de appstore en via Google Play. Het gebruik van de app kost tijdens de wandeling geen dataverkeer.  
   
 • Maak een ommetje met de Ommetje-app of de Blokje om-app 
  De Ommetje-app is ontwikkeld met hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder. Hij motiveert je om dagelijks een ommetje te lopen en vertelt je na iedere wandeling een interessant hersenfeitje. De app is gratis. Met de Blokje om-app kies je de afstand die je wilt lopen (van 500m tot 10 km). Je krijgt dan een suggestie voor een wandelroute vanaf de plek waar je je bevindt. De routes die je hebt gelopen (incl. kilometers en geschatte calorieën) worden bewaard. De app is gratis en ook te downloaden via de appstore of via Google play.  
   
 • Beweeg een half uurtje in je buurtje 
  Maak een rondje door de buurt. Ga met iemand op een rustig moment naar de supermarkt, haal een boek af bij de bibliotheek of wandel naar het parkje en klets gezellig bij.  
   
 • De Kwiekroute 
  Deze kuierroute (1 km) ligt in de Reeshof. Tijdens dit ommetje kom je genummerde stoeptegels tegen. Bij zo’n tegel kun je de daarop afgebeelde oefening uitvoeren. Volg de stoeptegels en train je kracht, uithoudingsvermogen en balans. Deze route is ook opgenomen in de app Wandelen in de Wijk en heet Quickroute. Een beweegkaart is, als de wijkcentra weer open zijn, af te halen bij de receptie van wijkcentrum Heyhoef en woonzorgcentrum Reyshoeve. Kijk hier voor meer informatie