Tickets

Energiebesparende maatregelen Tilburgse sportaccommodaties

08 februari 2023

Zwembaden en ijsbanen zijn grootverbruikers van gas en energie. Het is daarom belangrijk dat ook het Sportbedrijf van de gemeente Tilburg het energie- en gasverbruik vermindert.

De gas- en energieprijzen zijn de afgelopen maanden flink gestegen. Zwembaden en ijsbanen zijn grootverbruikers. Het is daarom belangrijk dat ook het Sportbedrijf van de gemeente Tilburg het energie- en gasverbruik vermindert. Het Sportbedrijf is enkele jaren geleden al gestart met het nemen van maatregelen in het kader van verduurzaming. Daarbovenop wordt sinds kort op een aantal andere manieren energie bespaard in de gemeentelijke sportaccommodaties.

De lucht- en watertemperatuur is in februari in de Tilburgse zwembaden Recreatiebad Stappegoor, Zwembad Reeshof en Sportcomplex Drieburcht overal 1 graad omlaag gegaan. De watertemperatuur verschilt per bad. Uitzondering is het therapiebad in Sportcomplex Drieburcht, vanwege de warme temperatuur voor het therapeutisch zwemmen. De temperatuur van de douches is vanaf heden in alle zwembaden ingesteld op 31 graden. Douchen blijft dus mogelijk, maar het verzoek aan bezoekers om dit wel zo kort mogelijk te houden.

Sporthallen en gymzalen

De thermostaat in de gemeentelijke gymzalen en sporthallen gaat naar 17 graden. De douches worden ingesteld op 31 graden. Daarnaast wordt aan gebruikers gevraagd ook rekening te houden met het energieverbruik.  

Duurzame maatregelen

Verduurzaming is al langer punt van aandacht in de gemeentelijke sportaccommodaties. In 2017 is er gestart met de aanleg van zonnepanelen op de gemeentelijke sportaccommodaties. Sinds begin 2021 zijn in totaal 13 sportaccommodaties voorzien van zonnepanelen, zonneboilers of folie van zonnecellen. Naast de zonnepanelen worden in de gemeentelijke sportaccommodaties nog meer duurzame maatregelen toegepast. Zo zijn er in de drie zwembaden waterbesparende toiletsystemen en douchekoppen en wordt het zwemwater gezuiverd en hergebruikt. Ook hebben de zwembaden en steeds meer sporthallen energiebesparende ledverlichting.