Tickets

Tilburgse sportaccommodaties duurzamer met ledverlichting

29 februari 2024

De gemeente Tilburg heeft de ambitie om in 2045 klimaatneutraal te zijn. Verduurzaming van de gemeentelijke sportaccommodaties levert hier een belangrijke bijdrage aan. Vorig jaar is een project gestart in samenwerking met sportverenigingen om de verlichting van 18 sportvelden in Tilburg te vervangen door ledverlichting. Gisteren werd er op feestelijke wijze stilgestaan bij deze ontwikkeling bij honk- en softbalvereniging HSC Blue Lions. In bijzijn van betrokken sportverenigingen en aannemers ontstak wethouder Maarten van Asten (Sport) met een druk op de knop de nieuwe veldverlichting.

De installatie van ledverlichting bij sportaccommodaties stond bij veel verenigingen al op de wensenlijst omdat het veel voordelen heeft. Zo zorgt de energiezuinige ledverlichting ervoor dat er in totaal 235.000 kwh per jaar wordt bespaard, wat zorgt voor een lagere energierekening. Daarnaast biedt de nieuwe verlichting ook andere voordelen. Het is minder storings- en onderhoudsgevoelig en is makkelijk in gebruik voor de verenigingen. Zo kunnen de lampen straks sneller aan en uit worden gezet met een hogere lichtopbrengst. Dit biedt weer mogelijkheden in het gebruik en beheer van de verlichting en dus verdere energiebesparing.  

"Als wethouder sport ben ik ontzettend blij met deze ontwikkeling en vooral ook op hoe we in samenwerking met onze sportverenigingen toe werken naar een duurzamer Tilburg. Lagere energiekosten voor de clubs en tegelijkertijd een substantiële bijdrage aan het realiseren van een klimaatneutraal Tilburg; een win-win situatie voor iedereen!” aldus Van Asten. 

Duurzaam sporten in Tilburg  

In 2024 zullen voetbalverenigingen, handbal-, korfbal,- en atletiekverenigingen aan de beurt komen voor nieuwe verlichting. Ook andere verduurzamingsmaatregelen bij sportaccommodaties krijgen al enige tijd speciale aandacht. Zo zijn er in 2021 al sportaccommodaties voorzien van zonnepanelen, zonneboilers of folie van zonnecellen. Lees verder over dit project op de sport in Tilburg.

Zelf verduurzamen?  

De gemeente helpt inwoners, ondernemers, VvE’s en verenigingen graag op weg. Met tips, advies, financiële regelingen en inspiratie van andere Tilburgers. Stap voor stap werken we samen aan een duurzamer Tilburg. Lees verder op duurzamertilburg.nl en ontdek de mogelijkheden voor jouw ideeën.